COVID-19: ’n Nederlander se ervaring

  • 0

.............

“Ek is nie bang nie, maar jy durf nie leef met die risiko om mense vir wie jy lief is, te besmet nie. Gelukkig kon ek af en toe een of twee eendersdenkende mense uit my vriendekring ontmoet. Anders sou ek gesterf het van eensaamheid in my woonstel vol eksotiese diere.”

.............

Sacha Landkroon is ’n digter en gesprokewoordkunstenaar wat in Paterswolde, Nederland woon. Cliffordene Norton gesels met hom oor sy lewe tydens die COVID-19-pandemie.

Speel ’n bietjie met Mercédes, my Nhandu chromatus Brasiliaanse tarantula (ek het totaal 15 tarantulas in my huis).

Hoe is die atmosfeer in Paterswolde? Stem inwoners saam met die stappe wat ingestel is om die virus te beveg?

Die inwoners van my dorp, Eelde-Paterswolde, in die noorde van Nederland, is nie meer so bekommerd oor die koronapandemie nie. In Maart, toe die land ’n “intelligente inperking” gekry het, was dinge anders. Mense het begin angstig optree. Ek werk as poswerker en het elke dag mense ontmoet wat nie meer durf waag om my briewe te hanteer nie. Nou is alles weer baie meer normaal.

Mense hou netjies nog ’n anderhalf meter van mekaar af, maar dit is meer om nie vir mekaar ’n oorlas te wees nie as omdat hulle reg bang is. As ons kruideniersware in die supermark gaan koop, moet ons ons hande by die in- én uitgang ontsmet, en dit is verplig om ’n inkopiemandjie te gebruik.

In die openbare vervoer moet ons vanaf 1 Junie ’n niemediese mondmasker dra. Omdat Paterswolde ’n dorpie onder die rook van die groot stad Groningen is, dink ek die mense hier is minder angstig, want baie mense ken mekaar en die dinamika in ’n dorp met 11 000 siele is ’n bietjie kalmer as in ’n stad van 200 000 inwoners. Maar jy kan stadig agterkom dat mense na ontspanning verlang. Gelukkig kan ons nou weer na die haarkapper en die skoonheidsalon gaan.

Watter gevolge is daar vir mense wat nie die regulasies nakom nie?

Daar is geen hoë misdaadsyfers in hierdie gemeenskap nie, maar ek het opgemerk dat ek onlangs baie meer polisievoertuie sien verbygaan. Die handhawing is dus goed onder beheer. Die boetes wat betaal word vir die nienakoming van die reël van een en ’n halwe meter, lê nie. Jy moet 390 euro dok. Maar die reëls is vol uitsonderings, so as jy gelukkig is, sal jy met ’n waarskuwing wegkom. Vir die meeste mense is daardie bedrag nog nie die grootste probleem nie, maar dit wil voorkom asof jy ’n kriminele rekord kry as jy hierdie reëls oortree, wat beteken dat jy nie meer sonder probleme kan aansoek doen om werk nie. 

Wat is jou opinie oor hoe die krisis deur die Nederlandse regering hanteer word?

Ek was van die eerste oomblik af baie krities oor die hele verskynsel van “lockdown”. Die Nederlandse regering, onder leiding van Mark Rutte, was nog nooit die regering van my keuse nie. Ek was al lank betrokke by links-denke, en hierdie sentrum-regse regering het die afgelope dekade ons gesondheidsorgstelsel met erns en hervorming uitgeroei. Dat hulle nou sê om op te staan ​​vir die helde in die gesondheidsorg is dus nie na my mening nie.

.............

“Die afgelope paar jaar het ek my bestaan ​​gedefinieer deur baie op pad te wees en na baie aktiwiteite buite die huis te gaan soek. Die oomblik toe almal wegval en alles skielik voorwaardelik raak, het ek in myself vasgeloop.”

.............

Die tehuise vir bejaardes is ook jare lank afgesny ten koste van die waardige bestaan ​​van ons bejaardes. Nou mag ons hulle nie besoek nie, omdat ons emosioneel verplig word om hulle teen die virus te beskerm. Maar hulle kan wel sterf aan eensaamheid.

Ek glo nie in die oënskynlike solidariteit van gejuig vir gesondheidsorg en dit op jou eie sing van die volkslied op Koningsdag nie. Ek glo daarin om die selfbeskikking en vryheid van die mense te respekteer. Enigiemand wat om veiligheidsredes binnenshuis wil bly, moet dit natuurlik doen, maar ek dink dat ons te veel verplig word, terwyl daar in hierdie deel van die land glad nie ’n hoë infeksiesyfer was nie.

Ronddwaal op die boedel Vennebroek in Paterswolde

Watse werk doen jy en word jou werk deur die pandemie beïnvloed?

Ek is ’n poswerker by PostNL en volg ook ’n opleiding as onderwyser in primêre onderwys. Tot ons groot spyt is ons studie afgesluit en deur middel van online classes voortgesit. Die internskappe in die onderwys self word nou eers na twee maande voortgesit, wat beteken dat daar ’n groot risiko bestaan ​​vir studievertraging. Gelukkig het ons gemotiveerd gebly.

Ek is bly ek kon die hele tyd my pos aflewering voortsit. Saam met kollegas het ons ons beste voorgehou om mense gedurende hierdie moeilike tyd inligting te gee en ook om hulle tevrede te stel met kaartjies en pakkette. Ons het higiëniese lotion ontvang en ons hoef gelukkig nie te streng reëls te volg nie. Om elke dag met die pos te stap het ’n groot bydrae gelewer tot die instandhouding van my geestesgesondheid. Ek verdra dit nie as ek gedwing word om binne-in te sit nie.

My posdistrik op 23 April 2020, roete 9761G in Eelde

Wat doen jy om jouself besig te hou tydens lockdown wanneer jy nie werk nie?

Benewens my werk en studie is ek ’n professionele digter/skrywer. Ek het die afgelope paar maande baie nuwe werk geskryf. Ek het ook geren en geloop, geswem en baie veel foto’s gemaak. Gefokus op my stokperdjies en belangstellings. Ek is mal oor eksotiese troeteldiere soos akkedisse en tarantulas, wat my afleiding gee. Maar veral aan die begin van die inperking was daar dae dat ek gesukkel het met my geestesgesondheid.

Watter invloed het die pandemie op jou lewe?

Soos reeds gesê, kan ek al langer as twee maande nie meer op die gewone manier studeer en ’n internskap doen in die onderwys nie. Ons volg afstandsonderrig en direkte interaksie met klasmaats (wat dit soveel pret maak) ontbreek via die webkamera.

My klein lieflike huis met baie wonings 🙂

Maar wat nog erger was, is die feit dat ek my eie dogter vir ’n paar weke nie kon sien nie. Ons is geskeide ouers en sy woon die grootste deel van die week by haar ma. Omdat sy aan die begin van die pandemie baie verkoue gekry het, kon sy nie meer buite gaan nie en daarom ook nie met my wees nie, want ons is nie huismaats volgens die wetbrief nie. Dit, ondanks die feit dat dit nodig en in goeie konsultasie met haar ma was, het dit my baie seergemaak.

Ek het slegs in ’n beperkte mate my eie ouers besoek, omdat hulle aan risikogroepe behoort. Ek is nie bang nie, maar jy durf nie leef met die risiko om mense vir wie jy lief is, te besmet nie. Gelukkig kon ek af en toe een of twee eendersdenkende mense uit my vriendekring ontmoet. Anders sou ek gesterf het van eensaamheid in my woonstel vol eksotiese diere.

Wat is jou grootste vrese en bekommernisse oor hierdie globale krisis?

My grootste vrees is nie op die gebied van infeksie of siektes nie, maar baie meer op die sosiale aspek. Ek was verbaas hoe gewillig en maklik mense is om hul vryheid weg te neem om alles te doen wat die lewe die moeite werd maak. Nie die virus het tot dusver die grootste bedreiging bewys nie, maar die vrees en verdeeldheid wat volg op die verklaring van ’n krisis.

Ronddwaal op die boedel Vosbergen in Eelde

Ons Nederlanders wil graag op terme soos “verdraagsaamheid” en “solidariteit” wys, maar jy kan sien dat presies sulke voorwaarde verdwyn soos sneeu wanneer dit nodig is. Ek vrees dat dit in die toekoms nie by hierdie een “intelligente inperking” sal bly nie.

Hoe beïnvloed hierdie krisis jou emosioneel; hoe bly jy positief?

Veral aan die begin van die krisis het ek ’n moeilike tyd gehad. Ek woon alleen en ek het sedert 2017 ’n aantal dinge beleef wat my al emosioneel beïnvloed het. Die afgelope paar jaar het ek my bestaan ​​gedefinieer deur baie op pad te wees en na baie aktiwiteite buite die huis te gaan soek. Die oomblik toe almal wegval en alles skielik voorwaardelik raak, het ek in myself vasgeloop.

Die eerste twee tot drie weke het ek baie tyd spandeer om soveel moontlik inligting in te samel om my eie kommer te voorkom. Die enigste nadeel was dat diegene wat die staat van inperking openlik gekritiseer het, onder die regse mense was wat ek gewoonlik soveel moontlik probeer ignoreer, sodat dit my nie regtig gelukkig maak nie. Na ’n ruk begin ek die nuus ignoreer, en dit het my baie gekalmeer.

Ek sien nou weer uit na wat op ons wag. Die aktiwiteite word stadig maar seker hervat (weliswaar onder sekere voorwaardes), en ek sien regtig uit daarna om te begin met alles wat my aangaan.

Lees ook 

"Ek het positief getoets vir COVID-19": ’n Suid-Afrikaner in Washington, DC

COVID-19: ’n Suid-Afrikaner in New York

COVID-19 diaries: An account from China

Covid-19 diaries: From Shanghai to Amsterdam

COVID-19: Four continents. Eight stories.

Buro: MvH
  • 0
Verified by MonsterInsights
Top